Aamor -  Shih Tzu kille

Alla inlägg under februari 2012

Av Aamor & Tina - 13 februari 2012 18:22

I morse var det kallt igen, -14 grader, igår när det snöade var det bara 0 och +1 fast det knastrade härligt när man gick.

Fick åka bil till syrran och jag ville ta den närmsta vägen dit men matte sa att jag var tvungen att gå en bit så jag fick gjort vad jag skulle. Jag gjorde allt i en hast så jag kunde få åka bil sen, hihi!


Syrran skulle så klart snusa igenom hela mig igen eftersom jag inte var hos henne igår, provade på att stå still tills hon blev klar och det gick fortare än när hon jagar mig runt för hon ger sig ändå inte.

När matte gett sig iväg gick jag och la mig igen.

Affi och jag busade i snön när vi var ute och gick, egentligen mest Affi för hon studsar fram överallt, hihi!


Matte hämtade mig och sen gick vi hem och jag fick kelat med Ollie ett tag men sen kom Baby gående och de två kattkillarna gillar inte varandra så det blev tjocka svansar och kattmorr så jag och matte gick in istället men jag var nöjd för jag hade fått kattgos!


Har ätit lite av min mat, knappt en halv portion, alltid nått tar kanske mer sen.

Håller igång matte med att tigga godis men jag har tydligen fått det jag ska ha så jag ville dricka ur min vattenflaska istället, gäller att se till så hon har att göra hela tiden, hihi!

 

Gammal bild men samma flaska!

ANNONS
Av Aamor & Tina - 12 februari 2012 18:38

Ordningen är återställd efter mattes blogglån, hihi.


Här har ni en lycklig Aamor, en väldigt nöjd och glad kille!

Igår när vi gick en längre kvällsrunda mötte jag först en Golden Retriver tjej, sist jag såg henne var hon 4 månader men nu hade hon växt men vi kände igen varandra. Jag gillar egentligen inte Golden hundar, varför vet varken jag eller matte men det går bra med denna tjejen.

Hemma vid vårt så var jag tvungen att kolla efter mina kattvänner men inga syntes så matte kallade lite tyst på några av dom och först kom Peggy och strax efter kom Igor, de ville inte kela med mig men jag nöjde mig med att få titta på dom och när de sen hoppade in till sig själv så gick vi in till oss.


Jag väkte matte klockan 06 men efter lite klppar så somnade vi om igen och stannade där till 8.20

när matte sen tittade ut sa honn "oj det har snöat Aamor", var tvungen att gå ut och kolla men det blev en kort morgon runda för det var sån snö som bildar kulor i håret.

Matte tog kameran med sig ut så jag fick vara modell flera gånger!

 

Nån långbent hane hade pinkat på  kvisten så jag var noga med att läsa av, tror att det är grannen i trappan bredvid.


Inne igen så lyssnade matte klart på ljudboken och stickade, själv tog jag mig en behövlig morgon vila!

Vid middagstid behövde jag gå ut igen och då blev det en lite längre runda, det snöade med stora täta flingor men det brydde jag mig inte om.

Nere på parkeringen, som vi genade över träffade jag på Peggy och hon var så kelig och även jag fick mig några riktiga strykningar, härligt!

Träffade mina 4 hundkompisar, Ella, Ester, Greta och minns inte den fjärdes namn, de luktade väldigt gott, hihi!

Hemma stannade jag till vid mina katter och matte passade på att trycka sönder lite snökulor på mina ben och då kom katternas matte ut på sin balkong och snackade med matte och Ollie kom ut och gosade med mig!

Det blev en massa hundar och katter som jag träffade och det gör mig så glad!


Inne igen upptäckte jag att jag var hungrig så jag sa till matte och då fick jag mitt torrfoder som jag åt upp, nästan allt.

Efter det sa jag att jag skulle ha mitt eftermaten godis, försökte med det flera gånger men det gick bara en gång, synd!


Så här ser jag ut när det är snö ute och även om jag inte lekt mullvad kan man tro det!

 

ANNONS
Av Aamor & Tina - 12 februari 2012 14:05

Matte bad om att få låna min blogg ett tag och jag sa okej men jag återkommer senare idag!


Jag blev inspirerad av Hillmans matte när hon skrev lite om taxen som ras och tänkte göra det samma om Shih Tzu och hur det är att ha en Shih Tzu eller kanske ägas av en Shih Tzu!


Satt och tittade i en av mina hundböcker och det sår följande om Shih Tzu:

Shih Tzuns namn är kinesiskt och betyder lejonhund.

Ursprunget är inte exakt fastställt men man räknar att rasen ursprungligen härstammar från Lhasa Apsos eller andra små lejonhundar förda från Tibet till det Kejserliga hovet och därefter förädlad i Kina till den mindre Shih Tzun.

Shih Tzn var i århundraden en högt uppskattad sällskapshund i de kejserliga gemaken och levde ett luxuöst liv vid hovet.

I början av 1900-talet blev Kina republik och greppet lossnade lite om de kejserliga hundarna som annars inte hade fått föras ut ur landet.

Shih Tzu är lik Lhasa Apso men har ett mer tillplattat nosparti, den är mindre och har kortare ben.

En tidig rasbeskrivning från Pekings kennelklubb är världsberömd för sin vackra och beskrivande ordalydelse:

"Shih Tzu ska ha lejonhuvud, björnkropp, kamelhovar, fjädervippsvans, palmbladsöron, riständer, pärlemoskimrande kronbladstunga och rörelser som en guldfisk"


Shih Tzun är en glad, utåtriktad och charmerande clown. Den är intelligent, aktiv och vaken och den utgör en härlig och rubust familjehund som sällan skäller.

Den är levande och atletisk och full av självtillit.

Dess päls kräver en hel del skötsel.


Mer finns att läsa om rasstandardhistoria och skötselråd på Shih Tzu klubbens hemsida.


På Wikipedia står bl. a. detta:

En lärare och kompositör vid namn James E. Mumford från USA gav en levande beskrivning av rasen i en amerikansk shih tzu-publikation vilken tydligt målar en bild av den mångsidiga karaktären hos en shih tzu: "Ett stänk av lejon, flera teskedar kanin, några gram av huskatt, en bit hovnarr, ett stänk av ballerina, ett uns av en gammal gubbe (kinesisk), en del tiggare, en tesked av apa, en del sälunge, ett stänk av teddybjörn och resten hundar av tibetansk och kinesiskt ursprung."


Min erfarenhet av Shih Tzu är enbart positiv för det finns inte en hudras (enl mig) som slår en Shih Tzu för den är vänlig, rolig, envis, klok, vacker, kärleksfull, framåt, älskar barn och andra djur, mm mm, för beskrivningen kan fortsätta i en hel evighet och många som haft andra raser och sen "provar" Shih Tzu går aldrig tillbaka för det har allt!


Skötsel kräver en hel del, ska man ha en hund i full päls så är det bad och pälsvård som tar en hel del tid och har men hunden till utställning kräver det en annan del än vardagsskötsel.

Öronen ska rensas från hår, håret mellan trampdynorna ska klippas och även runt tassen, ögonen måste hållas fria från hår, klor måste klippas osv.

Aamors ögonläkare sa att det är bra att droppa ögonen med Zilk-Eye eftersom ögonen är så stora så kanske inte tårvätskan räcker till för att hålla ögonen rena och fuktiga och då bildas beläggning på ögat som skaver.


Viktigt att tänka på, nått som gäller alla raser är att innan du skaffar dig en valp eller vuxen hund är att du går igenom vad du kan erbjuda hunden och välja ras efter det och inte enbart "oj vad söt den är, den vill jag ha" för olika raser kräver olika mycket.

Det är allt för många hundar som säljs vidare eller lämnas på hem när de är runt året och de kommer in i slyngelåldern och ägarna upptäcker att den gulliga valpen är jätte jobbig.

Det kostar en hel del att ha en hund: mat, försäkring, veterinäskostnader som inte försäkringen täcker, medicin, koppel, halsband, bajspåsar, leksaker, sängar mm.

Det är ett ansvar som sträcker sig i många år framåt att skaffa sig en hund eller annat djur för den delen.


Viktigt är också att välja en kennel som följer SKK och är medlem där för de måste följa regler med allt vad det innebär.

Finns för många som säljer Shih Tzu (även andra raser) och påstår att de är renrasiga, utan stamtavla så är det blandras.

Man kan se på många som påstås vara renrasiga men utan stamtavla att det är andra raser i hunden, tex att nosen är för lång. Varför man inte ger stamtalva till valparna om nu föräldrarhundarna har det förstår jag inte.

Jag själv gillar inte när det blandas på kors och tvärs men det är min åsikt.


Skulle nån skaffa sig en Shih Tzu så får du en vän för livet för det är en härlig ras.


Blev lite av varje i detta inlägget!

Av Aamor & Tina - 11 februari 2012 16:19

Matte vaknade till vid 06 men tyckte som tur var att det var för tidigt att gå upp när vi nu är lediga så hon somnade om igen. Klockan 7.10 satt jag nedanför sängen och kallade "vakna matte!", jag ville inte vara vaken själv.

Då jag var helt säker på att hon var vaken la jag mig igen och somnade, matte låg kvar en stund men sen gick hon upp.

Väntade till 9.15 innan vi gick ut och det blev en långrunda, -6 grader och sol så det var rätt skönt.

Jag mötte en Jack Russel kille och vi hälsade ett tag innan vi gick åt vars ett håll.

Jag var ute på isen som ligger i märgelhålet jag brukar passera, halt som tusan för bakbenen gled åt alla håll men jag gjorde en sak jag velat göra länge, jag pinkade på kanten mot vattnet när jag stod på isen för det har jag inte kunnat göra när vattnet är öppet, hihi!

Fick tvätta tassarna när jag kom in för matte tyckte att de var skitiga, okej de var rent svart men mig störde det inte men matte fick bestämma så de blev vita igen!


Vid 11.30 tog vi en sväng till syrran, jag vilade lite där och matte kollade på skidor på TV, efter ett tag ville jag ut mest för att vädret var härligt och då hängde Affi med oss ut, även det blev en rätt lång runda.

Vi mötte Molly, en äldre dam på 12 år och hon är en korsning mellan Shih Tzu och Papillon men liknar mest en Shih Tzu, hon ville hälsa på mig men backade undan när syrran ville busa och det kan jag förstå, hihi!


Vi har varit hemma ett tag nu och jag har fått lite gotter så nu ska jag vila medan matte tvättar och lyssnar på ljudbok.

Gammal bild! 


Av Aamor & Tina - 10 februari 2012 17:54

Jippie det är fredag idag och nu är vi lediga!


Kallt igen i morse, -10 grader men som tur var ingen blåst.

Vi tog det så sakta till syrran för vi hade ingen brådska för matte skulle hämta en minibuss och då börjar hon sitt jobb där och det är närmre än dit hon annars ska på morgnarna.

Trots sakta mak så kom ingen hund och ingen människa utan vi såg bara en taxi som stannar mitt mellan 2 cykelbaner så vi får gå runt om och där står han och puttrar avgaser flera minuter, tror matte knackar på hans fönster nån morgon snart!


Varit en lugn dag hos syrran för jag har mest sovit och kelat med matteföräldrarna, även Affi har tagit det rätt lugnt och bara det är rätt så skönt, hihi!


Mitt i väntandet på matte gick mattefar ut genom ytterdörren för han skulle handla sa han men matte kom inte så jag misstänkte att de åkt iväg ihopa.

När vi långt om länge hörde hennes bil så kör dom igen, snacka om att jag och syrran kände oss lurade!

Som tur var kom de snabbt tillbaka igen.

Dörren öppnades och jag såg mattefar men ingen matte så jag stack till grinden och där stod bilen men ingen matte men då hör jag henne säga "ska du stå vid grinden Aamor?", hon stod bakom ytterdörren och jag blev lurad än en gång!

Glädjefnatt satte in och det skulle undersökas kassar och delas ut pussar samtidigt och det är inte lätt!

Matte och mattefar hade varit och beställt blommor till en begravning, den förra grannen där matte bodde när hon var liten har gått bort.

Sen hade de varit och handlat lite annat också.


Jag åt min mat när de kommit in och allt var lugnt och sen ville jag hem, fredag och då ska jag åka bil hem, hihi!

Blev så också och nu ska jag vila mig lite till så maten får smälta i lugn och ro!

Trevlig helg alla!

 

Bilåkarbild från i somras! 

Av Aamor & Tina - 9 februari 2012 17:24

Det har snöat hela dagen men ändå har det inte blivit nått av det mer än att den gamla snön har fått vit färg igen, kom inte så mycket så det kanske är därför.


Gjort lite av varje under dagen, skällt på en hund som kom gåendes utanför vårt fönster, kollat in varför Affi har tjatat på matteföräldrarna, sovit, lekt, och självklart tiggt en massa som tyvärr inte ger resultat hela tiden, hihi!


Matte hade varit och handlat innan hon kom och hämtade mig och hon sa att det var nått till mig eller ev till sig själv, spännande!

Fick lite bråttom hem men var ändå tvungen att kolla in om mina kattvänner var ute men tyvärr så jag skyndade mig in istället!

Kollade in det nya och nosade runt men sen hoppade jag upp i den!

 

Matte hade köpt en sittkudde för barn på Netto som hon tyckte jag kunde ha, tack!

Lite hård än men jag får säga till matte att hon får sitta till den lite, hihi!

Vet inte riktigt var den ska vara än men vi hittar säkert ett ställe till den och vill jag inte vila i den är den nog perfekt att busa i!


Jag har fått en omgång på trimbordet för tofsen hängde och inte på rätt håll och efter det åt jag min mat. 

Just nu är jag uppe och bäddar i mattes säng!


Fick höra den tråkiga nyheten om mattes kusins katt Nessie att hon hade fått vandra över Regnbågen i dag. Hon hade fått cyster på njurar och lever så där fanns inget att göra och hon blev bara strax över 4 år.   


Nu ska vi slappa och sen är det bara 1 dag kvar innan helg!!!!

Av Aamor & Tina - 8 februari 2012 17:38

Det var bara -5 i morse och det var rätt så skönt men det kändes kallare för nu är det vad matte säger fuktigare i luften, solen har inte heller visat sig så mycket under dagen.


Det har inte heller blivit så mycket sömn hos syrran för hon har velat busa för jämnan!

Kan man busa hela tiden? Blir man inte hemskt trött av det? En stund går bra men sen måste man vila en stund, hihi!

Jag tog en stund i sängen för att vila upp mig men den idéen gillade inte Affi så hon stod nästan uppe på mig och manade mig till bus och till sist fick jag nog och sa låt bli mig men det var en idé som inte passade henne så jag hamnade på rygg!


Vi har rastat mattefar 2 gånger, han såg ut att behöva det, hihi!

På bordet är också ett ställe som vi varit mycket på under dagen för vi måste kontrollera allt som finns där men tyvärr får vi inte vara där när de ska äta eller fika, hur ska vi då veta att det de stoppar i sig är bra!


Matte var lite sen för hon skulle handla lite och sen köra hem med sakerna men när hon kom så åt jag mitt torrfoder och sen fick jag smaka lite kyckling som mattemor stekt i ugnen, mums, synd bara att jag ätit min mat innan så hade mer kyckling fått plats för nu blev det bara några små bitar.


När vi kom hem började matte joxa lite i köket och hällde bland annat upp min mat i min matspann.

Jag tyckte att det var spännande så jag kom och kollade och ställde mig på bakbenen för att se över kanten men när jag såg all mat (10 kg) så tittade jag på matte och rapade högt, tänk om hon skulle få för sig att jag skulle äta igen och kanske all mat för det hade aldrig gott, hihi!

Jag tänker sova en stund nu för det blev som sagt inte så mycket under dagen!

 


Av Aamor & Tina - 7 februari 2012 17:33

Gick mycket bättre att komma till ro i går kväll, kändes till och med ganska bra så som matte möblerat om men jag ska för säkerhet skull ge det några nätter till innan jag fäller slut domen, hihi!


-13 när jag gick iväg i morse, börjar liksom vänja mig vid det nu, egentligen bryr jag mig inte för jag har ju så mycket hår att jag inte fryser så lätt.

Snöade lite då och sen fortsatte det hela förmiddagen men det var bara enstaka flingor så det blev inget av det mer än ett tunt glest puder.


Syrran och jag blev helt förtvivlade när mattemor hämtade sin jacka och skulle iväg, hon ska ju vara hemma och inte sticka så, mattefar var hemma hos oss men alla ska helst vara samlade.

Roligast var det när hon kom hem igen för då sa vi "Vi ses!" och stack ut kvickare än kvickt, hihi!

En riktig sväng blev det i trädgården och vi hörde att mattemor kallade men vi låtsades inte om det men när mattefars röst hördes komma mullrande stack vi in, skadar inte att lyssna nån gång, hihi!


Matte hade varit och handlat torrfoder till mig och syrran, vi delar på en säck så hon var nog 10 minuter senare än vanligt men det var okej men det värsta var att hon hade inte handlat nått gottigt där!

Vi hörde mattes bil när hon backade in så vi tog en tur in i vardagsrummet och berättade för matteföräldrarna "nu kommer hon, nu nu" och sen snabbt ut i hallen och vänta.

Jag hade en frolic i munnen men matte fick inte den för jag åt den när hälsningen var avklarad.

Affi och matte ska alltid kivas, matte säger "nu tar jag dig Affi" och Affi slår med framtassarna och morrskällergurglar, jag går alltid mellan men matte säger att de bara skojar men jag vet inte det!

Slutar med att matte tar upp Affi och så stryker Affi sitt huvud mot mattes hals och då vet jag att allt är bra.


Åt torrfoder med lite, rent för lite leverkorv på men det lilla var gott, åt det innan vi gick hem så nu ska jag vila.

Matte håller på att tvätta för tvättlocket stod högt över tunnan, hihi!

 

Gammal bild!Presentation


Detta är jag.
Världens skönaste kille!

Tibets flagga, mitt ursprungs land!

 

Fråga mig

11 besvarade frågor

Aamor & Tina

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Länkar

Butiker

Köpa hund? SKK´s uppfödar & valpsida!

Senaste kommentarerna

Senaste inläggen

Kategorier

Tidigare år

Arkiv

Sök i bloggen

RSS

Bloggtoppen Vovve


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se